Kriteria Memilih Emas Pelaburan

Dalam memilih emas pelaburan, terdapat beberapa kriteria penting yang perlu dipertimbangkan. Emas Public Gold adalah salah satu daripada pelaburan emas yang boleh dipertimbangkan. Berikut adalah beberapa kriteria penting yang perlu dipertimbangkan ketika memilih emas pelaburan:

Harga lebih rendah berbanding kedai emas: Public Gold menawarkan harga yang lebih rendah berbanding kedai-kedai emas. Ini kerana Public Gold adalah pengeluar emas dan bukan hanya penjual emas. Ini seperti pelanggan membeli terus daripada pengeluar. Itulah sebabnya Public Gold dapat menjual dengan harga yang lebih rendah daripada harga di kedai emas yang lain.

Kadar spread: Kadar spread yang rendah adalah penting kerana ia memastikan kos transaksi yang rendah dan memaksimumkan keuntungan pelaburan anda. Public Gold menawarkan kadar spread yang rendah iaitu diantara 6-9% sahaja.

Ketersediaan stok: Pastikan emas yang anda beli sentiasa tersedia di pasaran. Public Gold menawarkan stok emas yang tidak terhad. Ini bermakna penjual mempunyai stok tersedia yang banyak. Ini untuk mengelakkan apabila kita ingin membeli emas ketika harga sedang rendah tetapi penjual tidak dapat menyediakan stok. Public Gold setakat ini tidak pernah terputus bekalan emas kerana Public Gold selain penjual, ia juga adalah syarikat pengeluar emas.

Cawangan: Pastikan syarikat pelaburan emas mempunyai cawangan yang banyak dan mudah diakses. Public Gold mempunyai 18 cawangan di Malaysia dan 5 cawangan di Indonesia dan sentiasa bertambah setiap tahun.

Jaminan beli balik: Pastikan syarikat emas pelaburan menawarkan jaminan beli balik walaupun emas tersebut rosak. Public Gold menawarkan jaminan beli balik walaupun emas tersebut rosak, calar atau tiada sijil ketulinan.

Diterima meluas oleh Ar-Rahnu: Pastikan emas yang anda beli diterima oleh Ar-Rahnu. Public Gold menawarkan emas yang diterima meluas oleh Ar-Rahnu.

Berikut contoh ar-rahnu yang menerima emas Public Gold:

 • Koperasi Dagang Emas
 • Pos Arrahnu
 • Ar Rahn
 • Koperasi Permodalan Melayu Negeri Johor
 • Koperasi Angkatan Tentera Malaysia
 • ArRahnu Tekun
 • Agro Bank
 • ArRahnu Bank Rakyat
 • Bank Muamalat
  dan banyak lagi

Sistem booking harga: Pastikan syarikat pelaburan emas menawarkan sistem booking harga 24 jam sehari. Public Gold menawarkan sistem booking harga 24 jam sehari. Semua aktiviti jual beli dapat dilakukan dengan pantas dan efisien. Public Gold juga mempunya apps yang boleh dimuat turun dari Google Play Store atau Apple App Store.

Jika berminat untuk tahu lebih lanjut berkenaan emas fizikal Public Gold, boleh hubungi kami sekarang atau boleh bermula dengan klik pada button Daftar Percuma di web ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *