Simpanan Emas Sebagai Dana Pendidikan

emas dana pendidikan

Kos pendidikan adalah salah satu kos yang sangat besar yang setiap ibu bapa pasti akan memikirkan apakah cara yang terbaik bagi menampung kos pendidikan anak-anak kelak. Ada yang menabung di dalam Tabung Haji, ASB, SSPN dan sebagainya.

Ya. Memang kita boleh memohon pinjaman PTPTN mahupun biasiswa untuk menanggung kos pendidikan anak-anak. Tetapi adakah kita bersedia membebankan anak-anak kita dengan hutang dikala mereka baru mula mengenal erti kehidupan.

Sebagai ibu bapa, kita semestinya mahukan yang terbaik buat anak-anak kita. Salah satu cara untuk mengurangkan beban kos pendidikan anak-anak ialah dengan menyediakan simpanan pendidikan seawal usia anak.

Dengan simpanan emas, kita dapat mengekalkan nilai simpanan tersebut kerana harga emas sentiasa meningkat untuk jangka masa yang Panjang berbanding wang ringgit. Nilai wang ringgit akan sentiasa merosot disebabkan beberapa faktor antaranya ialah kesan inflasi.

Contohnya, RM30,000 hari ini tidak akan sama nilainya untuk 18 tahun akan datang kerana kesan inflasi terhadap nilai matawang. Selain daripada itu, kos pendidikan juga pasti akan meningkat dalam temph 18 tahun tersebut. Dengan simpanan emas, kita dapat mengimbangi kesan inflasi dan juga kenaikan kos pendidikan tersebut.

Tahukah anda, hari ini dah ada platform akaun emas GAP yang membolehkan bayi seawal usia seminggu untuk mula menabung emas? Kita panggil akaun GAP Junior. Seawal usia anak sebulan, kita dah mula menabung secara konsisten.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu sila hubungi kami sekarang. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *