Ada 4 langkah untuk anda membina kekayaan.

1. Wang yang cukup

2. Ilmu simpan duit

3. Ilmu laburkan duit

4. Ilmu berniaga untuk kembangkan duit.

Dalam ke semua saya akan kongsikan step 1 dan step 2 sebabnya ini adalah utama sebelum step 3 dan 4

1. WANG YANG CUKUP

Sebelum kita terus simpan duit, kita mesti ada wang yang cukup. wang yang cukup untuk perbelanjaan wajib dan perbelanjaan sampingan yang lain, sekiranya takde langsung lebihan selepas bayar segala perbelanjaan wajib dan sampingan maka kena tambah dulu pendapatan supaya ada lebihan.

cari dulu peluang jana pendapatan kedua supaya wang tersebut melebihi untuk tampung perbelanjaan bulanan.

Apabila anda dah ada wang yang mencukupi baru boleh buat simpan.

 

2.ILMU SIMPAN DUIT

menyimpan duit nie adalah langkah kedua terpenting sebab ianya sebahagian dari asas FORMULA KEKAYAAN  iaitu

Pendapatan -SIMPANAN = perbelanjaan

masalah yang selalu kita hadapi untuk menyimpan ialah simpanan sukar “lekat” dan takde tabiat.

dalam fasa membina tabiat menyimpan ni juga ada cabarannya iaitu DUIT BOCOR, dah simpan pun korek balik.

ini adalah satu kelemahan bila ia disimpan dalam bentuk tunai

otak kita di programkan bila melihat wang tunai ialah untuk di belanjakan.

duit bocor belanja

 

 

Jadi ilmu untuk memastikan simpanan kekal melekat ni penting,

tipsnya ialah setiap kali wang yang diniatkan untuk simpan cepat-cepat tukar pada emas.

sebagai contoh kita boleh agihkan terlebih dulu RM200 khas untuk di tukarkan kepada 1 gram emas setiap kali dapat gaji.

 

duit 200 jadi emas1 gram klasik

Ramai orang beranggap “beli” emas ni duit habis, anggapan ni salah!

wang anda hanya berubah bentuk, iaitu dari tunai kepada sekeping ketul emas.

Bila dah jadi emas, fikiran kita tidak terganggu untuk berbelanja.

kita tak cakap, “aku nak belanja emas ni” tapi kita cakap “emas ni, simpan elok elok”

jadi bila simpanan bertukar kepada emas automatik ianya “melekat”

 

kisah benar : beberapa bulan yang lalu saya menukarkan RM120 kepada 0.5 gram emas dan diselitkan dalam dompet.

ianya masih kekal sampai hari ini dalam dompet . Jika saya tak tukarkan kepada emas, comfirm wang tersebut dah habis saya belanjakan.

dompet 0.5 gram

 

Bila dah ada simpanan yang kekal “melekat” ianya memudahkan misi nak membina kekayaan step 2  lulus cemerlang maka step 4 dan 5 akan menyusul.

 

BAGAIMANA MEMULAKAN SIMPANAN “MELEKAT” NIE SECEPAT MUNGKIN

saya sarankan anda menggunakan kaedah paling mudah dan pantas iaitu Gold Accumultaion Program .

mari kita mulakan misi ini  klik di link di bawah untuk anda bermula!

http://bit.ly/GAP_PublicGold

jika nak dapatkan maklum balas terpantas whatsapp saya cikjun 016-6545005