Nota: Anda boleh download manual 3 kaedah Tempahan Produk Public Gold
ini di dalam bentuk PDF. Klik sini untuk muat turun. Saiz fail 1.25MB
(klik sini untuk download)

jonaina_nordinTahniah! Nampaknya anda telah bersedia untuk memulakan pelaburan emas anda yang pertama.

Saya akan pastikan pelaburan emas anda yang pertama adalah yang tepat, mudah dan menguntungkan!

Pertama sekali, adakah anda sudah jelas kenapa anda perlu menyimpan emas? Jika belum, anda boleh baca artikel dibawah.

Apakah sebab anda hendak melabur dan menyimpan emas?

Bila anda sudah tahu kenapa anda hendak membeli dan menyimpan emas samada sebagai simpanan atau pelaburan, maka anda boleh teruskan ke step yang kedua iaitu membeli emas fizikal.

Ini penting supaya anda boleh melihat dan merasai aura emas milik anda :)

Untuk kali ini, saya akan membimbing anda untuk membeli emas fizikal keluaran Public Gold (www.publicgold.com.my)

Mengapa Public Gold?

Mengapa Public Gold? Jawapannya:

1. Public Gold adalah syarikat terbesar di Malaysia yang menjual emas dan perak untuk tujuan pelaburan.

public_gold_corporate_office-493x328

Public Gold adalah sebuah syarikat yang menjual dan membeli emas pelaburan yang terbesar di Malaysia. Jenama Public Gold sudah berada di pasaran sejak tahun 2008 sehingga sekarang.

Public Gold mempunyai 17 buah cawangan di seluruh Malaysia (termasuk Sabah dan Sarawak) dan mempunyai sebuah anak syarikat yang mengoperasikan Peti Simpanan Selamat (safe deposit box) di Pulau Pinang dengan kapasiti 5000 buah peti simpanan.

Ini adalah senarai cawangan Public Gold di seluruh Malaysia (boleh klik sini juga)


Cawangan

 


Nombor Telefon


Alamat

Ampang, KL 03-42579916 98A & 98B, Lorong Mamanda 2, Ampang Point Batu 41/2, Jalan Ampang, 68000 Ampang (Bersebelahan Habib Jewel Ampang point)
Alor Setar, Kedah 04-7344916 No.1577, tingkat 1 dan 2, Jalan Kota, Alor Setar, 05000 Kedah.
Sungai Petani, Kedah 04-4232999 No.86B, 1st Floor, Jalan Pengkalan Taman Pekan Baru, 08000 Sungai Petani, Kedah.
(bersebelahan Public Bank Jalan Kota)
Bukit Jambul, Penang 04-6449999 12E, 1st  Floor, Jalan Rumbia, Bukit Jambul, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang.
Bishop, Penang 04-261999 No.84, Lebuh Bishop, 10200 Penang.
Ipoh, Perak 05-2428999 No.45, 45A & 45B, Jalan Yang Kalsom, 30250 Ipoh, Perak.
(Bertentangan Public Bank Jalan Yang Kalsom)
Petaling Jaya, Selangor 03-56348999 42A, Jalan PJS 8/6 (Tingkat 3) Mentari Business Park, Bandar Sunway, 46150 Petaling Jaya, Selangor. (di atas Royal Safe Deposit Box)
Seremban, N.Sembilan 06-6782916 152-1 & 152-2, Block M, Taipan Senawang, Jalan Taman Komersil Senawang 1, Taman Komersil Senawang, 70450 Seremban, Negeri Sembilan.
(Berhampiran Bank Rakyat Taipan Senawan)
Melaka 06-3175499 No.9-A, 9-B, Jalan Melaka Baru 22, Taman Melaka Baru, Batu Berendam, 75350 Melaka.
(sebelah Perodua)
JB, Johor 07-2358999 No.45A&B, Jalan Persisiran Perling, Taman Perling, 81200 Johor Bahru, Johor.
(Bersebelahan Maybank Taman Perling)
KB, Kelantan 09-7462999 Tingkat 1, Lot 257, Jalan Kebun Sultan, 15000 Kota Bharu, Kelantan.
(sebelah Public Bank Jalan Kebun Sultan)
Kuala Terengganu,
Terengganu.
09-6263999 16A, 1st &2nd Floor, Jalan Sultan Ismail, 20200 Kuala Terengganu.
(Sebelah KFC dan Farmasi Guardian.)
Kuantan,Pahang 09-5678916 A-6624 1st &2nd Floor, Jalan Beserah, 25250 Kuantan, Pahang.
(Sebelah Maybank Jalan Beserah)
Kuching, Sarawak 082-259916 Lot 456 & 457, tingkat 3, Al-Idrus Commercial Centre, Jalan Satok, 93400 Kuching, Sarawak. (Sebelah Maybank Jalan Satok)
Klang, Selangor 03-33438916 No.2, 3rd Floor, Jalan Tiara 2, Bandar Baru Klang, 41150 Klang, Selangor Darul Ehsan.
(Diatas bank HSBC)
Kajang, Selangor 03-87349916 No.19B, 19C, Jalan M/J1, Taman Majlis Jaya, Sungai Chua, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan.
Kota Kinabalu, Sabah 088-447 916 Lot No. 19, Block B-10, Corner Lot, 1st, 2nd Floor, Lorong Plaza Permai 1, Along Jalan Sulaman, Kota Kinabalu, Sabah
(sebelah Maybank Alam Mesra, 1 Borneo)

2. Harga emasnya jauh lebih murah dari kedai emas.

Public Gold adalah kilang emas. Jadi harga kilang tentulah lebih murah dari harga kedai emas (jimat RM20 ++ segram). Harga emas Public Gold boleh tengok kat sini: www.publicgold.com.my

3. Susutnilai emas Public Gold jauh lebih rendah dari kedai emas.

Susutnilai emas di kedai emas adalah antara 18% ke 30% (tingginya!)

Tetapi susutnilai emas Public Gold sangat kecil….

i. 4.5% sehingga 8% untuk jongkong emas
ii. antara 5% – 6% untuk dinar emas 916
iii. 10% sahaja untuk barang kemas i-series
iv. 12% ke 16% untuk jongkong perak 999.0

Jadi bila susutnilai rendah, keuntungan pembeli adalah lebih cepat!

4. Pelbagai produk yang dijual mengikut citarasa dan kemampuan anda.

Public Gold mengeluarkan jongkong emas, dinar emas, barang kemas, jongkong perak dan syiling perak.

Anda boleh pilih apa-apa sahaja produk mengikut citarasa dan kesesuaian budget anda.

i. Untuk jongkong emas 999.9 anda boleh memilih dari berat berikut:
(10 gram, 20 gram, 50 gram, 100 gram, 250 gram dan 500 gram

ii. Untuk dinar emas 916 anda boleh memilih dari sebarang dinar bermula dengan:
1 dinar (4.25 gram), 2 dinar (8.50 gram), 5 dinar (21.25 gram)
atau 10 dinar (42.50 gram)

iii. Untuk barang kemas 916 i-series, anda boleh memilih:
buah rantai (5 gram dan 10 gram), rantai tangan (10 gram),
rantai leher (20 gram, 50 gram dan 100 gram)

iv. Untuk jongkong perak 999.0 anda boleh memilih jongkong
dengan berat( 100 gram, 250 gram, 500 gram dan 1 kilogram)

v. Untuk syiling perak 999.0, anda boleh memilih syiling 10 dirham
(berat 29.75 gram, perak 999.0)

Sebahagian daripada produk-produk Public Gold boleh dilihat dibawah.

public_gold_products
Gambar: Sebahagian daripada produk Public Gold.

5. Sistem tempahan dan jualan balik 24 jam sehari, 365 hari setahun!

Sistem tempahan online Public Gold beroperasi 24 jam sehari dan 365 hari setahun. Jadi anda boleh beli emas @ menjual semula emas mereka pada bila-bila masa sahaja.

Jadi, pukul berapa pun anda baca artikel ini, anda boleh membeli emas Public Gold tanpa sebarang masalah. Best kan?

6. Cawangan Public Gold ada di seluruh Malaysia.

Public Gold mempunyai cawangan di seluruh Malaysia termasuk di Sabah dan Sarawak (kecuali Perlis). Anda boleh lihat senarai cawangan Public Gold di seluruh Malaysia disini (klik sini)

7. Harga emas yang dinamik dan berubah setiap 20 minit.

Satu fakta yang menarik tentang Public Gold ialah harganya berubah setiap 20 minit mengikut pergerakan harga emas dunia. Berbeza dengan kedai emas yang lambat berubah harganya (kekadang sampai berminggu-minggu). Jadi anda boleh melihat kenaikan dan penurunan harga dengan pantas.

Ia membolehkan anda merancang urusan membeli dan menjual dengan mudah!

harga_emas_public_gold

8. Urusniaga jualan yang patuh syariah.

Apabila anda membeli emas dengan Public Gold maka anda akan mendapat emas fizikal dan simpan sendiri. Ini adalah 100% patuh syariah!

Contoh urusniaga yang tidak patuh syariah ialah apabila anda membeli emas melalui akaun simpanan emas yang ditawarkan oleh bank-bank. Walaupun nampak harga emas mereka murah, tetapi pembeli tidak mendapat emas fizikal. Cuma catatan di dalam buku sahaja.

Bagi memahami hukum membeli emas melalui akaun simpanan emas, anda boleh melihat soalan dan jawapan di dalam laman web Ustaz Zaharuddin di sini http://zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/764-hukum-akaun-pelaburan-emas-di-bank-malaysia.html

Apabila kita membeli emas samada di bank atau di kedai emas ia mestilah memenuhi syarat-syarat berikut:

Pertama bank, kedai emas @ syarikat yang menjual emas memiliki emas yang dijual semasa menjual.
Kedua, bank @ kedai emas tersebut memberikan bukti pemilikan kepada pelanggan sama ada dalam bentuk fizikal emas atau bentuk sijil hak ke atas nilai emas yang dibeli.

Anda perlu berhati-hati. Apabila pelaburan emas menjadi semakin popular, maka banyak bank dan juga syarikat-syarikat menawarkan peluang pelaburan emas. Namun segelintir orang sahaja yang mengambil kira soal halal haram transaksi pembelian emas menurut Islam.

Dengan Public Gold, bila anda beli emas, maka anda akan dapat emas tersebut.

Anda pegang dan simpan sendiri. Memang best…

emas_public_gold_50gram
Dengan Public Gold, anda beli emas dapat emas.

Okie, saya telah menunjukkan 8 kelebihan Public Gold, sekarang tiba masa yang dinanti-nantikan…

Bagaimana cara membeli produk Public Gold.

Saya akan menunjukkan 3 kaedah membeli emas Public Gold.

1. Pertama sekali ialah kaedah termudah iaitu secara menghantar sms
2. Kedua, ialah kaedah panggilan telefon ke cawangan Public Gold (waktu bekerja)
3. Ketiga ialah dengan kaedah membuat tempahan online di laman web Public Gold (klik sini)

Nota: Anda boleh download manual 3 kaedah Tempahan Produk Public Gold
ini di dalam bentuk PDF. Klik sini untuk muat turun. Saiz fail 1.25MB
(klik sini untuk download)

1. Kaedah order pertama:  Membeli melalui Order SMS.

Proses membeli emas melalui SMS dimulakan dengan proses lock harga. Memandangkan harga emas Public Gold berubah setiap 20 minit, anda perlu kunci harga emas mengikut harga emas seperti yang tertera di laman web Public Gold.

Proses:

i. Mula-mula anda lihat berapa harga semasa emas @ produk yang anda ingin beli di www.publicgold.com.my

ii. Kedua, anda taipkan sms di dalam format seperti ini:

Saya, nama anda mengikut IC, Nombor IC anda, Email anda dan Nombor HP anda, ingin lock, item yang ingin anda beli x berapa unit @ RM(harga semasa dalam website Public Gold). Introducer: Syukor Hashim, PG000012, jutawanemas.com

p/s: Introducer adalah orang yang memperkenalkan anda kepada Public Gold. Dalam kes ini.. sayalah introducer anda :)

Selepas itu anda hantar SMS ini kepada nombor H/P  Branch yang berhampiran dengan anda:

Cawangan

Nombor H/P :

 Alor Setar, Kedah 012-4890916
 Sungai Petani, Kedah 012-4836916
 Relau, Penang 012-5282916
 Bishop, Penang 012-4298916
 Ipoh, Perak 012-4398916
 Petaling Jaya, Selangor 012-7082916
 Kajang, Selangor 012-3408916
 Ampang, KL 012-6938916
 Klang, Selangor 012-6718916
 Seremban, N.Sembilan 012-3495916
 Melaka 012-3876916
 Johor Bahru, Johor 012-4308916
 Kota Bahru, Kelantan 017-4859916
 Kuala Terengganu,Terengganu 017-6756916
 Kuantan,Pahang 017-6528916
 Kota Kinabalu, Sabah 016-4107916
 Kuching, Sarawak 017-6788916

(Anda juga boleh klik sini untuk melihat nombor h/p cawangan Public Gold).

Sebagai contoh, jika anda tinggal di Subang, anda hantar sms ini kepada nombor h/p cawangan Petaling Jaya di  012-7082916.

Ini adalah contoh SMS:

public_gold_order_sms
Gambar: Contoh SMS lock harga menggunakan SMS. Paling mudah!

Nota: Jika anda menghantar SMS ini ketika waktu bekerja, maka staff Public Gold akan menelefon anda untuk membuat pengesahan order tersebut.

Selepas pengesahan mereka akan menghantar sales order ke email anda.

Jika anda menghantar SMS ini selepas waktu bekerja maka esok hari baru staff Public Gold akan menelefon anda.

Jika esok adalah hari cuti maka selepas buka office barulah staff Public Gold akan menelefon anda.

Kos Pengangkutan.

Jika anda membeli produk Public Gold dan mengambilnya di cawangan-cawangan Public Gold di luar Pulau Pinang maka produk anda akan dikenakan kos pengangkutan.

Ini adalah jadual kos pengangkutan bagi produk-produk Public Gold.

Item

Kos Pengangkutan seunit (semenanjung Malaysia)

(RM)

Kos Pengangkutan seunit
(Sabah & Sarawak)

(RM)

Jongkong emas 10 gram

10

20

Jongkong emas 20 gram

10

20

Jongkong emas/syiling emas
50 gram

20

40

Jongkong emas 100 gram

30

60

Jongkong emas 250 gram

50

100

Jongkong emas 500 gram

80

160

1 dinar

5

10

1/2 dinar

5

10

5 dinar

15

20

10 dinar

0

30

Jongkong perak 100 gram

10

20

Jongkong perak 250 gram

20

40

Jongkong perak 500 gram

30

60

Jongkong perak 1 kilogram

30

60

Barang kemas I-series 5 gram

10

20

Barang kemas I-series 10 gram

10

20

Barang kemas I-series 20 gram

20

40

Barang kemas I-series 50 gram

20

40

Barang kemas I-series 100 gram

20

40

Barang kemas D-series

20

40

10 Dirham

5

10

Nota: Kos pengangkutan untuk semua produk di atas adalah RM0 jika anda mengambil produk-produk Public Gold ini di mana-mana cawangan Public Gold Pulau Pinang.

Setelah berjaya membuat tempahan secara online, anda akan mendapat CSO xxxxxx (Customer Sales Order).

Contoh sales order yang anda akan terima di email anda (klik untuk besarkan)

public_gold_sales_order

2. Kaedah order kedua: Order melalui panggilan telefon

public_gold_telephone_order
Gambar: Anda juga boleh order melalui panggilan telefon.

Kaedah order melalui telefon boleh dibuat sepanjang tempoh bekerja pejabat Public Gold iaitu:

i. Hari Isnin – Jumaat 9.00 pagi sehingga 6.00 petang
ii. Hari Sabtu 9.00 pagi sehingga 1 tengahari
iii. Hari Ahad (pejabat ditutup)

Proses order melalui telefon pun mudah sahaja. Anda hanya perlu menelefon pelabat Public Gold yang berhampiran dengan anda.

Lihat nombor telefon cawangan Public Gold di bawah, kemudian telefon sahaja :)

Cawangan

Nombor telefon:

 Alor Setar, Kedah 04-7344916
 Sungai Petani, Kedah 04-4232999
 Relau, Penang 04-6449999
 Bishop, Penang 04-2619999
 Ipoh, Perak 05-2428999
 Petaling Jaya, Selangor 03-56348999
 Kajang, Selangor 03-87349916
 Ampang, KL 03-42579916
 Klang, Selangor 03-33412999
 Seremban, N.Sembilan 06-6782916
 Melaka 06-3175499
 Johor Bahru, Johor 07-2358999
 Kota Bahru, Kelantan 09-7462999
 Kuala Terengganu,Terengganu 09-6263999
 Kuantan,Pahang 09-5678916
 Kota Kinabalu, Sabah 088-447 916
 Kuching, Sarawak 082-259916

(Anda juga boleh klik sini untuk melihat nombor telefon)

Beritahu mereka yang anda ingin order produk Public Gold. Kemudian staff akan memaklumkan harga semasa produk tersebut. Jika anda bersetuju maka anda boleh lock harga tersebut melalui telefon. Staff Public Gold akan bertanya nama anda, ic, email dan hp anda serta nama introducer anda.

Beritahu mereka introducer anda adalah Jutawanemas Trading Sdn. Bhd, PG000012.

Selepas itu, staff Public Gold yang berkenaan akan menghantar sales order pembelian emas ke email anda.

Selesai kaedah order melalui telefon…

Tips berharga yang perlu anda tahu: 

1. Jika talian sedang sibuk, sila telefon sampai dapat. Mungkin waktu itu ramai orang tengah order. Jangan kecewa, teruskan usaha dengan gigih.

2. Jika tak dapat juga, telefon ke cawangan lain untuk buat order, tetapi beritahu mereka yang anda nak collect order berkenaan di cawangan yang berhampiran dengan anda. Contohnya anda dari Ampang, tetapi tak dapat telefon cawangan Ampang kerana mereka sibuk dan engage ajer. Jadi anda boleh telefon cawangan Kajang atau Senawang atau Melaka atau Ipoh, tetapi anda maklumkan kepada cawangan tersebut yang anda mahu ambil stok di cawangan Ampang.

3. Kalau tak boleh jugak, order ajer melalui sms atau online. Sebab itu saya tunjukkan tiga kaedah membeli produk Public Gold.

Kaedah ketiga:

Anda boleh download manual 3 kaedah Tempahan Produk Public Gold

ini di dalam bentuk PDF. Klik sini untuk muat turun. Saiz fail 1.25MB
(klik sini untuk download)

 

 

 

.