Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca sekalian, Cikjun doakan hari ini dan hari-hari mendatang anda sentiasa beroleh keberkatan dan rahmat dariNya.

Hari ni Cikjun nak cerita tentang wanita dan emas

1. Perlukah wanita menyimpan emas?

2. Sebagai Aset atau Perhiasan?

3. Yang mana lebih untung, sebagai barang perhiasan sahaja, Aset atau bolehkah kedua-duanya menguntungkan?

 

Wanita dan Emas:

Wanita dan barang kemas perhiasan sangat sinonim, malah sejak 3000 tahun sebelum Masihi, Emas di tempa menjadi perhiasan berupa barang kemas untuk dipakai dan juga sebagai barang perhiasan lain yang melambang keagungan di Mesir.

Sesuatu yang ingin cikjun kongsikan di sini tentang wanita dan emas , cuba rakan-rakan  lihat gambar di bawah: Maklumat ini adalah hasil daripada lawatan SIP Public Gold Leadership Program ke Cape Town, South Africa, Gambar ini diambil di Gold Of Africa Museum.

king's mother

Pelikkan  spek mata yang  wanita ni pakai berbentuk bulat an ada jaring-jaring pulak?

Untuk pengetahuan rakan-rakan, wanita ini adalah seorang yang sangat berpengaruh, beliau ialah Ibu kepada Raja ( King’s mother) di sebuah Empayar yang bernama Ashanti di Africa Utara, juga dikenali sebagai Ghana suatu ketika dahulu. Wanita ini adalah ikon yang melambangkan kekayaan keluarga diraja. Oleh sebab terlalu banyak perhiasan emas yang dipakainya maka beliau memerlukan sekurang kurangnya dua orang untuk membantu memegang dan mengampu tangannya. berat sungguh tu kilo-kilo emas yang pakainya

Spek mata yang dipakai oleh wanita ini diperbuat daripada emas bukan tujuan untuk membuat penglihatan lebih jelas tetapi sebagai lambang kekuasaan untuk ditunjukkan kepada orang eropah yang baru tiba di empayar itu bahwa wanita ini berkuasa sehingga spek mata juga dibuat dengan emas. Masyarakat Afrika ketika itu juga mempunyai kepercayaan di mana mereka tak boleh sewenang-wenangnya memandang mata Ibu kepada raja ini, kerana khuatir akan menjadi buta.

Ini adalah salah satu contoh bagaimana wanita memang sangat sinonim dengan emas sehinggakan diangkat menjadi ikon dan dipakaikan perhiasan yang diperbuat daripada emas oleh sebuah empayar di Africa utara ketika ini lewat 500 dekad yang lalu sebagai lambang kekayaan keluarga diraja.

1.    Perlukah wanita menyimpan emas?

Jawapannya: perlu sebagai salah satu cabang pelaburan untuk diri sendiri dan keluarga

Wanita sekarang ramai yang sudah bekerjaya, suri rumah juga tidak seperti dahulu kerana boleh menjana pendapatan sampingan dari rumah.Jadi pada pendapat peribadi cikjun sangat perlu supaya wanita boleh miliki aset sendiri untuk kegunaan masa depan. lagi satu sebab emas ni boleh beli dengan modal yang kecik tak perlu keluarkan hingga puluhan ribu ringgit, jadi memang mudah dan mampu milik.

2.     Sebagai Aset atau Perhiasan?

Emas ni cantik bila jadi barang kemas, apatah lagi kalau digayakan oleh si pemakai, memang blink-blink gituuu…jadi perhiasan dari barang kemas memang takkan mengecewakan, walau bagaimanapun ada jugak yang tak boleh pakai sebab allergy tetapi cikjun ada penyelesaiannya dekat bawah. so kena baca sampai habis ek!

Selain boleh melaram emas juga boleh jadi aset, sebab emas nilainya naik untuk jangka panjang, jadi daripada beli perhiasan yang takde nilai jangka panjang baik beli barang kemas atleast boleh gak pakai dan dalam pada masa yang sama nilainya naik,kalau berlaku kecemasan nak pakai tunai segera boleh pegi pajak di Arrahnu. Masa cikjun masih menuntut di pusat pengajian tinggi pernah mak cikjun pajak sekejap barang kemas dia untuk belikan cikjun sebuah komputer, lepas tu dia tebus balik…emmmmm pentingkan barang kemas ni untuk orang perempuan..sesak2 ada juga gunanya walaupun sikit.

Cerita pasal wanita dan emas, jom kita tengok barang kemas, jongkong dan dinar emas keluaran Public Gold

Rantai Leher Padu dan Loket

i series

loket dan rantai tangan i series

Rantai Tangan

rantai tangan D series

Rantai Leher

rantai leher D series

 

Ok, tadi cikjun ada cakap pasal wanita yang tak gemar pakai barang kemas sebab kadang-kadang ada yang tak biasa rasa rimas dan ada juga yang allergy kan!, jadi ini penyelesaiannya boleh beli jongkong ataupun dinar emas… tukar jer wang simpanan dalam bentuk emas macam ni..konpem duit tak bocor kat sales Sogo!…( ooppps tercakap pulak ..hehehe).

Jongkong emas dan dinar emas Public Gold diterima untuk pajakan di Arrahnu bank rakyat, Arrahnu Pos danArrahnu Express, kalau tetiba jer nak kena pakai duit memang tak susah sebab emas dah ada kat tangan bawak jer pegi arrahnu, pajak dan dapatkan cash, buat modal niaga ke, emergency anak nak pakai untuk yuran belajar ke…semua boleh asalkan jangan belanja yang tak penting.

Jongkong dan Dinar Emas keluaran Public Gold beserta sijil ketulenan setiap produk

gold bar n dinar       50grm

1 dinar emas PG

 

 3.  Yang mana lebih untung,sebagai barang perhiasan sahaja, aset atau bolehkah kedua2nya menguntungkan?

Kedua-duanya boleh menguntungkan pemilik tetapi berdasarkan target keuntungan, eh kejap macam mana nak dapat untung ni, ok camni:

beli emas , dapat emas ditangan, bila harga emas naik kita  jual semula untuk dapat keuntungan. jadi nak jual tu tengok harga pasaran yer..mesti lebih tinggi daripada harga masa kita beli, baru jual dan dapat untung. target keuntungan ni kena tengok susut nilai emas yang kita beli, semakin kecil susut nilai semakin cepat kita boleh untung.

Emas sebagai perhiasan untung tak?untung jika kita simpan lebih lama dan jual semula, tapi kalau tak jual simpan jer memang kita tak dapat nikmati kentungan itu. lagi satu ramai wanita termasuk cikjun sayang sangat nak jual barang kemas kan kan kan!!! macam ada sentimental value gitu…tak sanggup nak jual balik tapi lebih sanggup trade in sebab dapat design baru, oleh itu cikjun syorkan supaya variasikan simpanan emas kepada jongkong atau dinar emas…kalau jual balik pun tak rasa sayang sangat maklumlah tak leh nak pakai…(kalau dah nama pompuan tu nak melaram ajer hehehe)

mana satu lebih baik? dari segi aset untuk pelaburan masa depan jongkong dan dinar emas Public Gold lebih baik sebab susut nilai kecil iaitu 4%-8% saja, so tak payah tunggu lama sangat kalau nak dapat untung. beli barang kemas Public Gold pun ok juga tapi kena tunggu lama sikit sebab susut nilai berbeza iaitu hingga 15%,  tetapi kelebihannya boleh melaram! ..kalau nak tengok banyak lagi koleksi barang kemas Public Gold dan kelebihannya klik sini Barang kemas Public Gold

jadi kedua-duanya untung,yang bezanya cuma nak untung banyak ke sikit, cepat atau lambat….cikjun strongly advice untuk memiliki emas daripada Public Gold sebab memang lebih menguntungkan kita sebagai pelabur emas. boleh baca kat sini apa kelebihan kita jika kita beli emas daripada Public Gold berbanding syarikat atau kedai emas yang lain >Kelebihan membeli emas Public Gold

kalau rasa tak tahu nak buat pilihan meh cikjun bantu pilih ikut kesesuaian rakan-rakan

PM FB/ Whatsapp atau pun Sms

Cikjun 016-654 5005

Related posts: