Hari nie saya nak kongsi catatan peribadi belian dan harga 1 dinar emas bermula dari Januari tahun ini. Asalnya saya just nak simpan untuk catatan sendiri tetapi bila saya lihat kembali catatan ni, ianya boleh jadikan panduan bagi rakan2 yang ada bajet sederhana melakukan langkah yang sama macam saya

12 keping 1 dinar emas dalam masa 1 tahun memang boleh dilakukan!

1 dinar emas PG

Ini ialah belian yang saya buat dari Januari tahun ini 2013, dengan cara mendisiplinkan diri, beli tak kira harga tinggi atau pun rendah.  Ada duit lebih saya beli jer sebab risau duit dalam bentuk tunai ni simpan lama-lama ada jer benda nak dibeli, kadang tak perasan dah terbeli itu ini….terutama bila time SALE, mulala otak pikir macam-macam…dah tukar jadi emas…fuhhhh lega selamat duitku!!

Tarikh dan harga sekeping dinar emas yang saya kumpul:

beli dinar

 

 

catatan peribadi belian 1 dinar

Catatan nota peribadi setiap kali membeli 1 dinar emas

 

Jumlah keseluruhan untuk 12 keping 1 dinar yg saya simpan ialah RM7900,

secara purata sekeping dalam RM658. (7900/12 keping). Jadi saya dapat kos purata dengan harga yang sederhana untuk 1 keping dinar emas.

“Eh mahalnya? skrg kan cuma RM570++ jer sekeping…”

disinilah target utama kita main peranan bukan psyco dengan naik turun jangka pendek harga emas….

TARGET  UTAMA saya ialah 12 keping 1 dinar tahun ini, (2013), supaya saya dapat buat modal menunaikan umrah bersama anak-anak InsyaAllah

so yang penting saya dah CAPAI TARGET dengan plan membeli secara konsistan dan disiplin. ALHAMDULILLAH…

Ibarat kita nak sampai ke satu tempat atau destinasi ada pelbagai cara, nak naik bas, kereta, keretapi, kapal terbang, atau bot, so kena plan perjalanan tersebut, target utama ialah nak sampai tempat yang dituju dengan selamat. Jadi perjalanan perlu dirancang supaya kita boleh sampai ke destinasi.

artikel saya sebelum ini, saya huraikan sikit macam mana dengan bajet yang kecil juga rakan-rakan mampu memulakan langkah menyimpan emas

http://emaspublicgold.com/public-gold/memulakan-simpanan-pelaburan-emas-amat-mudah-walaupun-dengan-bajet-yang-kecil-elak-kebocoran-wang/

atau buat ansuran pun boleh, macam mana caranya klik sini:

http://emaspublicgold.com/public-gold/cara-termudah-membeli-emas-secara-ansuran-gunakan-epp-easy-payment-purchase/

Put-your-plan-into-action-Square

Dah ada pelan? dah ada target? kalau takde nampaknya kena buat sesuatu supaya tak hilang arah dan tenggelam punca …..

Saya doakan rakan-rakan dapat sedikit idea bagaimana nak bermula simpan emas….

perlukan bimbingan untuk bermula boleh online dengan saya melalui Whatsapp/ Inbox FB: CikJun 016-6545005

 

Related posts: