Sebelum ini cikjun pernah berkongsi tentang bagaimana menarik minat anak-anak menabung dan menukarkan tabungan dalam bentuk emas @ perak artikelnya disini. http://bit.ly/tipsanakmenabung

 

Bila sebut saja tentang kelahiran anak, berbagai persediaan yang perlu kita fikirkan , duniawi dan ukhrawi. Antara persediaan yang paling penting ialah memupuk anak-anak menabung atau menyimpan daripada kecil.

 

Jika kita fikirkan sejenak , kita mampu membayar bil astro yang rata-ratanya dalam lingkungan RM100 tetapi untuk menyediakan tabungan untuk anak-anak walaupun RM100 sebulan kita gagal. Cikjun bukan anti astro tetapi ini memang hakikat yang kita kena sedari.

Untuk pengetahuan rakan-rakan, kini anak-anak juga boleh mempunyai “akaun emas” mereka sendiri iaitu melalui GAP- Program Pengumpulan Emas oleh Public Gold.

GAP aisyah kecik2

 

Syarat yang sama cuma perbezaannya ialah ibu atau bapa sebagai pemegang amanah untuk anak yang berumur kurang daripada 18 tahun.

Syarat-syarat asas GAP boleh klik gambar ni

 

syarat asas GAP

 

Cara membuka Akaun GAP untuk anak anda ialah

 

Whatsapp kepada cikjun 016-654 5005 maklumat berikut:

1. Nama penuh anak

2. No mykid

3. Nama Ibu atau bapa sebagai pemegang amanah

4. Jumlah belian emas yang hendak dilakukan (minimum RM100), bank in terus ke akaun 557139238048 Public Gold Marketing Sdn Bhd, bukti bayaran whatsapp kepada cikjun 016-654 5005 dan email kepada suhaila@publicgold.com.my

 

Sebagai contoh , cikjun sendiri membuka akaun GAP untuk ke tiga-tiga orang anak cikjun pakai duit raya yang mereka kumpul sendiri. Iaitu RM 100 setiap seorang

 

 

arif

fadzil aisyah

 

 

Selain daripada RM100 sebagai permulaan , rakan-rakan ibu bapa juga boleh memulakan dengan 1 gram emas yang mempunyai certificate LBMA . seperti gambar di bawah ni:

emas 1 gram water mark front

emas 1 gram water mark front

Harga untuk RM100 dan 1 gram ni boleh cek dilaman web www.publicgold.com.my

ScreenHunter_

 

Untuk akaun bersama ni, ibu-bapa @ penjaga boleh memohon untuk mengeluarkan emas fizikal bagi anak-anak. Jadi tak perlu risau selagi mana anak di bawah usia 18 tahun, rakan-rakan boleh menjadi wakil kepada akaun anak.

 

Kelebihan menggunakan kaedah GAP untuk anda dan anak-anak

# Dengan menggunakan kaedah GAP ni , kita akan lebih mudah menukarkan wang tunai ke dalam bentuk aset walaupun dengan bajet yang kecil untuk diri sendiri dan anak-anak seawal usia.

# Selain daripada tu kita tak stress sebab ianya berbentuk tabungan bukan ansuran atau hutang yang perlu dijelaskan mengikut masa dan tarikh yang ditetapkan. Anda suka, Anda Tambah belian.

# Bagi mereka yang takut risiko emas hilang akibat pecah rumah dan kecurian, ini adalah salah satu alternatif terbaik sebab kita tak perlu menyimpan emas didalam rumah, tetapi Public Gold dah sediakan khidmat simpanan setiap kali kita tambah belian emas secara PERCUMA saja

# Dapat menjaga amanah wang tunai simpanan anak-anak ataupun yang disedekahkan kepada anak-anak, kadangkala bila ianya disimpan begitu sahaja dikhuatiri kita rolling untuk perbelanjaan lain.

# belian kita terus ditukarkan kepada nilai gram emas, jadi tidak ada sebarang impak terhadap gram emas jika berlaku naik turun harga emas, hanya ketika kita jual kembali emas yang terkumpul maka akan ditolak dengan harga pasaran.

Anggaplah anda beli 1 gram, kemudian Public Gold simpan 1 gram emas fizikal yang anda beli. Ada duit ,Beli lagi 1 gram, public gold tolong simpan lagi , jumlah dah jadi 2 gram. Jadi harga emas naik atau turun anda tetap ada 2 gram emas yang dah dibeli.

 

diagram GAP

 

Jadi, cikjun sarankan bermula secepat mungkin untuk anak-anak anda. dengan cara GAP ni sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Tabungan dalam bentuk aset emas berharga sepanjang zaman.

 

 

 

Related posts: